هر تغییری که در برنامههای روزمره افراد ایجاد میشود، فرصت خوبی در اختیار شیادان و کلاهبرداران قرار میدهد که از تغییرات بوجود آمده استفاده کرده و با استفاده از حقههای جدید و فریب کاربران به اهداف خود برسند.
به عنوان مثال، روزهای پایان سال معمولا زمان مناسبی برای خرید از حراجیها و فروشندگان مختلفی است که تخفیفهای هیجانانگیزی روی محصولات خود عرضه میکنند. چه بسا بسیاری از خریداران در طول سال منتظر این روزها هستند که بتوانند اجناس مورد نیاز خود را با قیمت پایینتر تهیه کنند.
از طرفی، با توجه به تعطیلات سال جدید، حجم کار در بسیاری از سازمانها و کسب وکارها افزایش مییابد تا بتوانند کارهای ناتمام سال جاری را پیش از شروع سال جدید به اتمام برسانند.
همچنین، به عنوان یک نمونه دیگر، برخی از این کلاهبرداریها معمولا با سواستفاده از عواطف انسانی و در مواقع بروز بحرانهای اجتماعی صورت میگیرد. زمانی که یک بحران اجتماعی اتفاق میافتد، تعداد بسیار زیادی ایمیل یا پیام درخواست کمک از سوی موسسات خیریه جعلی فرستاده میشود، که میتواند علاوه بر کلاهبرداری مالی، منجر به نفوذ امنیتی سرقت هویت یا سرقت حسابهای اعتباری کاربران شود.
در این هیاهو و جوش و خروش، کلاهبرداران هم بیکار نیستند و معمولا برنامهای ویژه برای این روزها دارند.
به همین دلیل است که با نزدیک شدن تعطیلات، متخصصان امنیت سایبری، به تمامی کاربران یادآوری میکنند که نسبت به کلاهبرداریهای فصلی و هجوم بدافزارها هوشیار باشند.
این متخصصان، از کاربران میخواهند که نسبت به سایتهای جعلی فروش، ایمیلهای ناخواسته و ناشناس که حاوی لینکهای مخرب یا پیوستهای حاوی بدافزار هستند، پیامهای تبلیغاتی جعلی و … برخوردی آگاهانه و محتاطانه داشته باشند.
مواردی که باید رعایت شود به شرح زیر است:
احتیاط و هوشیاری را در زمان مرور سایتهای مختلف اینترنتی و زمان خرید آنلاین داشته باشید.
از باز کردن لینکها و پیوستهای ایمیلهای ناخواسته یااز سوی افراد ناشناس اجتناب کنید.
در برابر درخواستهای ارسال شده از شبکههای اجتماعی و همچنین تماسهای تلفنی و غیر حضوری برای ارائه کمکهای مالی به سازمانهای خیریه خودداری کنید.
اگر اطمینان دارید که قربانی یک کلاهبرداری و یا بدافزار شدهاید موارد زیر را انجام دهید:
بلافاصله با بانک یا موسسه مالی خود تماس بگیرید و هر حسابی را که ممکن است تحت نفوذ قرار گرفته باشد مسدود کنید. یک گزارش از صورتحساب خود تهیه کنید و به هرگونه برداشت مبهم از حسابهای خود توجه داشته باشید، حتی اگر رقم آن ناچیز باشد.
بلافاصله هر گذرواژهای که ممکن است افشا کرده باشید، تغییر دهید. از استفاده مجدد از گذرواژهها خودداری کنید.
ماجرا را به پلیس اطلاع دهید و گزارشی را در اختیار پلیس فتا قرار دهید.